Związek Położnych.

Berliński Związek Położnych e.V. (BHV) reprezentuje około 800 położnych i uczennic tego zawodu w Berlinie oraz jest członkiem Centralnego "Związku Niemieckich Położnych" z siedzibą w Karlsruhe. Nasze członkinie wykonują swój zawód w ramach zatrudnienia i/lub wolnego zawodu lub też są na etapie kształcenia w zawodzie położnej.
Nasza organizacja zajmuje się reprezentowaniem interesów naszych członkiń na płaszczyźnie regionalnej oraz staramy się o to, aby prowadzone były publiczne dyskusje na temat spraw położnych. Ponadto angażujemy się w doskonalenie naszego wykształcenia oraz krytycznie obserwujemy zmiany w sytuacji zawodowej naszych zatrudnionych koleżanek.
Naszym pragnieniem jest osiągnięcie tego, aby ciąża, narodziny dziecka, połóg i okres karmienia piersią były traktowane jako szczególne, lecz naturalne procesy w życiu kobiety.

W naszym oddziale jesteśmy do dyspozycji koleżanek, uczennic zawodu położnej, ciężarnych, jak i pozostałych osób nas odwiedzających oraz do nas dzwoniących. Służymy radą i udzielamy informacji.

Vorstand

Regina Roser-Schwanke